Carine Defoort en Paul van Els. Confucius spreekt. Antwerpen: Pelckmans, 2021. ISBN: 978 94 6310 557 6.

click here to read this page in English ×

Wie was Confucius en wat kunnen we van hem leren? Vijfentwintig eeuwen na zijn verscheiden is de Meester een rijzende ster in China. Machthebbers gebruiken zijn uitspraken om hun beleid te ondersteunen, terwijl intellectuelen er politieke moed uit putten om weerwerk te bieden. Ouders smeken in Confucius Tempels om zijn hulp bij de schoolprestaties van hun kind. Ook buiten China wordt de Meester regelmatig aangehaald, maar vaak betreft het spreuken van anderen die in zijn mond worden gelegd.

Confucius spreekt

Wat zijn uitspraken die wél traditiegetrouw aan hem worden toegeschreven? En wat betekenen ze? Een veertigtal uitspraken wordt in dit boek vakkundig vertaald en toegelicht door Carine Defoort en Paul van Els. Hun levendige bespiegelingen tonen hoe Confucius kan blijven inspireren, of het nu gaat om het belang van leren of rituelen, zelfonderzoek en zelfverbetering, of deugdzaam leiderschap – onderwerpen waarvan ook de wereld vandaag iets kan opsteken.

Met een overweging voor elke dag, die de aan Confucius toegedichte uitspraken verbindt met het verleden én het heden, brengen Carine Defoort en Paul van Els de Gesprekken van de Meester helemaal tot leven: heel inspirerend!
Nicolas Standaert, hoogleraar Chinese Studies KU Leuven

Hoofdstukken

 1. Wapperend wijzer
 2. Vleugels van erkenning
 3. Mascarataal
 4. Vraag van de dag
 5. Schikken uit schaamte
 6. Leren naar hartenwens
 7. Amateurs in hart en nieren
 8. Gevaarlijke gedachten
 9. Weet wat je weet
 10. Voltooid verleden toekomst
 11. Confucius dixit
 12. De juiste vraag
 13. Oud geleerd is …
 14. Zelferkenning
 15. De rug van mijn vader
 16. Leren van lageren
 17. Humor uit de oude doos
 18. De andere hoeken
 19. Met zijn drieën op stap
 20. Drie keer nee
 21. Laatste woorden
 22. Niet praten in bed

 1. Nee tegen jaknikkers
 2. Stuitend verdriet
 3. Hiernumaals
 4. De goede maat
 5. Wat je zelf niet wenst
 6. Een wereld vol broers
 7. Zonder vertrouwen
 8. Als de heer heert
 9. Het juiste woord
 10. Man steelt schaap
 11. Soep
 12. Boevenwijsheid
 13. Don Quichot
 14. Niets doen
 15. De weg van mensen
 16. Hard leren of hardleers?
 17. Vrouwvolk
 18. Tegenspreken
 19. Doeltreffend
 20. Weten te stoppen
 21. Grote gelijkheid en kleine welvaart
 22. Verloren hond

Uit de commentaren van Carine Defoort en Paul van Els spreekt niet alleen een gedegen kennis van de Chinese filosofie en geschiedenis, maar ook een grote betrokkenheid bij de vraagstukken van onze tijd. Juist dat maakt hun werk interessant: ze geven de lezer een ingang om direct naar Confucius te kunnen luisteren, en om vervolgens zelf met hem in discussie te gaan.
Garrie van Pinxteren, journalist en sinoloog

Gedicht

Herman Van Rompuy, de voormalige premier van België en de eerste voorzitter van de Europese Raad, heeft speciaal voor het boek Confucius spreekt een haiku geschreven:

een wijze man spreekt
leest en reist heel China rond
door de eeuwen heen

Meer verzen van Herman Van Rompuy, die soms liefkozend "Haiku Herman" wordt genoemd, zijn te vinden in de bundel Haiku (Gent: Poëziecentrum, 2010).

Interview

Interview met Carine Defoort over het boek op Radio 1.

Bestellen

Het boek Confucius spreekt is verkrijgbaar via de website van Uitgeverij Pelckmans en bij Amazon, Bol, BookSpot, Bruna, De Kler, Standaard en andere boekhandels.

Besprekingen

Meerdere lezers hebben besprekingen geschreven van het boek Confucius spreekt. Benieuwd naar hun oordelen? Klik dan hier.

Defoort en Van Els hebben hun boek “opgezet als een losse verzameling wijsheden en die van een kort maar gedegen commentaar voorzien. Zo komt de lezer op speelse wijze in aanraking met het gedachtegoed van de Meester.” — Simone Bassie en Michel Dijkstra in Filosofie Magazine (maart 2022, blz. 74-75)
De 44 hoofdstukjes van telkens enkele pagina’s zijn extreem verscheiden, verrassend en boeiend, de lezer moet zich alleen even inleven in de manier van werken. ... Sterk, toegankelijk werk van beide professoren, werk van hoge intensiteit. — Marcel Grauls in Het Belang van Limburg (9-10 april 2022, blz. 18)